11 września 2023

Kotlet po szwajcarsku

 Warto co jakiś czas odmienić sobie tradycyjnego schabowego, kotlet po szwajcarsku to pyszna alternatywa dla fanów sera.

Składniki:


  • kilka plastrów schabu
  • ser w plastrach
  • szynka konserwowa w plastrach
  • czosnek granulowany
  • sól pieprz
  • jajko 
  • bułka tarta
  • ser parmezan

Schab tłuczemy cienko, każdy plaster oprószamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Na każdy kawałek układamy 1 plaster sera i 1 szynki ( plastry muszą być mniejsze niż kotlet), zawijamy w rulon zakładając brzegi jak w krokiecie- w ten sposób ser nie będzie wypływał. Panierujemy każdy rulonik w rozbełtanym jajku i bułce wymieszanej z tartym parmezanem. Jeśli mamy więcej kotletów do usmażenia dodajemy jeszcz jedno jajko. Smażymy w dużej ilości oleju na patelni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz