Kiełbasa drobiowa
Składniki:
- 8 udźcy kurczka
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 18g peklosoli na 1kg
- czosnek granulowany 1łyżeczka na kg
- pieprz grys 1 łyżeczka na 1kg
- zimnej wody 300 ml
- 1 ząbek czosnku na 1kg
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Piersi i udźce pozbawiamy żyłek, oczyszczamy kroimy w większe kostki , skórki oczyszczamy i zostawiamy. Mięso ważymy i dobieramy osobno gramaturę peklosoli. Peklujemy 24h. Piersi mielimy na szarpaku, udźce na oczkach 8, a skórki na 3.
Świeży czosnek blendujemy z lodowatą wodą. Łączymy mięso ze sobą, dodajemy przyprawy, wody z czosnkiem. Wyrabiamy długo, by mięso stało się kleiste. Nabijamy jelita. Kiełbasę osadzamy na kiju przez ok 2h. Osuszamy w wędzarni w 45 stopniach C. Wędzimy na drewnie: buk i olcha. Temperatura wędzenia 60 stopni, do ładnego koloru. Parzymy kiełbasę w 80 stopniach woda, w środku ma mieć ok 69-72 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz