12 grudnia 2023

Chałka słodka

 

Składniki:

  • ok 0,5 kg mąki typu 650
  • 2 łyżki drożdży piekarskich instant
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka – temp. pokojowa
  • szklanka mleka ok 250ml
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

kruszonka:

  • 50g masła
  • ok 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dokładamy cukier oraz ok 4 łyżki mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy, dolewamy do zaczynu, wbijamy 1 jajko z 1 żółtkiem ( jajka muszą mieć temp. pokojową!, białko zostawiamy na później). Łączymy widelcem, dosypujemy mąkę partiami i doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy intensywnie, w miarę potrzeby podsypując mąkę. Dzielimy na 3 części, rolujemy by powstały 3 wałeczki ( jeśli robimy 1 dużą chałkę). Zaplatamy warkocz- środkowa część powinna być węższa od pozostałych. Końcówki chałki zawijamy pod spód.

Zostawiamy do wyrośnięcia na blaszce. Z masła, cukru i mąki formujemy kulkę na kruszonkę. Wkładamy na 15 min do zamrażalki. Gdy chałka ponownie wyrośnie malujemy białkiem po wierzchu i na tarce ścieramy na górę kruszonkę. Pieczemy w nagrzanych piekarniku do 170 stopni C ok 30 min.

Zeschniętej chałki nie wyrzucajcie, bo zrobimy 2 przepisy na jej wykorzystanie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz