Składniki:
- ok 0,5 kg mąki typu 650
- 2 łyżki drożdży piekarskich instant
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 jajka – temp. pokojowa
- szklanka mleka ok 250ml
- szczypta soli
- łyżka cukru
kruszonka:
- 50g masła
- ok 3-4 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dokładamy cukier oraz ok 4 łyżki mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy, dolewamy do zaczynu, wbijamy 1 jajko z 1 żółtkiem ( jajka muszą mieć temp. pokojową!, białko zostawiamy na później). Łączymy widelcem, dosypujemy mąkę partiami i doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy intensywnie, w miarę potrzeby podsypując mąkę. Dzielimy na 3 części, rolujemy by powstały 3 wałeczki ( jeśli robimy 1 dużą chałkę). Zaplatamy warkocz- środkowa część powinna być węższa od pozostałych. Końcówki chałki zawijamy pod spód.
Zostawiamy do wyrośnięcia na blaszce. Z masła, cukru i mąki formujemy kulkę na kruszonkę. Wkładamy na 15 min do zamrażalki. Gdy chałka ponownie wyrośnie malujemy białkiem po wierzchu i na tarce ścieramy na górę kruszonkę. Pieczemy w nagrzanych piekarniku do 170 stopni C ok 30 min.
Zeschniętej chałki nie wyrzucajcie, bo zrobimy 2 przepisy na jej wykorzystanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz