Tosty ze słodkiej chałki. Czyli została chałka po świętach i co z niej zrobić?
Składniki na 2 osoby
- chałka słodka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru pudru ( można dać inne słodzidło)
- 1/3 szklanki śmietany 30 %
- łyżka masła klarowanego/ może też być olej rzepakowy
- owoce świeże- w moim wypadku maliny i kaki
- garść migdałów
- kilka listków bazylii
- miód lub syrop klonowy do polania
Chałkę kroimy na 4 kromki o grubości ok 2 cm. Jajko rozbełtujemy z mlekiem i śmietanką, dodajemy też cukier puder. Zatapiamy kromki w jajku z każdej strony i opiekamy na złoto na łyżce klarowanego masła. Układamy na talerzu, obsypujemy owocami, migdałami i polewamy płynnym miodem, można dla złamania słodyczy podać z kleksem śmietany 18%.Bazylia dodatkowo doda pikanterii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz