Składniki:
- matiasy w oleju 250g
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 2 łyżki koncentratu ( ja dałam proszek pomidorowy)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta sumaka
- szczypta kuminu rzymskiego
- łyżeczka octu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- mała garść rodzynek lub żurawiny
- pieprz i sól do smaku
Cebule kroimy w pióra, czosnek w drobną kostkę. Razem z rodzynkami obsmażamy na oleju do miękka ( cebula nie może się przypalić, ma być chrupka). Dodajemy na patelnie koncentrat, ziele, liść laurowy, zalewany 1/3 szklanki wody i dusimy. Doprawiamy sumakiem, kuminem, solą i pieprzem. Pod koniec wlewamy ocet, dusimy jeszcze 5 min. Zaprawa nie ma być gęsta, w razie potrzeby dolewamy wody.
Pokrojone w drobniejsze paski śledzie układamy warstwowo, na przemian z zaprawą.
Odstawiamy by aromaty się połączyły. Sumak to turecka przyprawa, która jest jednocześnie kwaśna i słodka, można spróbować ją zastąpić skórka cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz