14 grudnia 2023

Śledzie po turecku

 


Składniki:

  • matiasy w oleju 250g
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu ( ja dałam proszek pomidorowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta sumaka
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • łyżeczka octu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • mała garść rodzynek lub żurawiny
  • pieprz i sól do smaku


Cebule kroimy w pióra, czosnek w drobną kostkę. Razem z rodzynkami obsmażamy na oleju do miękka ( cebula nie może się przypalić, ma być chrupka). Dodajemy na patelnie koncentrat, ziele, liść laurowy, zalewany 1/3 szklanki wody i dusimy. Doprawiamy sumakiem, kuminem, solą i pieprzem. Pod koniec wlewamy ocet, dusimy jeszcze 5 min. Zaprawa nie ma być gęsta, w razie potrzeby dolewamy wody.

Pokrojone w drobniejsze paski śledzie układamy warstwowo, na przemian z zaprawą.

Odstawiamy by aromaty się połączyły. Sumak to turecka przyprawa, która jest jednocześnie kwaśna i słodka, można spróbować ją zastąpić skórka cytrynową.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz