27 lutego 2024

Babeczki kopiec kreta

 


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka 250 ml
  • 4 łyżki kakao
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego


Mokre składniki razem mieszamy i wlewamy do przesianej mąki, kakao i proszku do pieczenia. Formy do muffinek napełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w temp 175 stopni C ok 25-30 min do suchego patyka.

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • mascarpone 250g
  • ok 300ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki czekoladowe


Po upieczeniu babeczki studzimy i ścinamy górkę babeczki, wydrążamy środek ( odstawiamy na później). Banana kroimy w duże plasterki i wpychamy do środka babeczek, skrapiamy sokiem z cytryny, by banan nie ciemniał. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy partiami mascarpone. Na koniec wrzucamy wiórki czekoladowe. Nakładamy po łyżce kopiatej kremu i na to przyklejamy resztki z mufinek ( można je wcześniej rozdrobnić w rękach).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz