Ciasto Eclair
Składniki na tartę:
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 średnie jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniatamy ciasto ( jeśli za mało mąki to dokładamy), wkładamy owinięte w folię do lodówki na 2h. Rozwałkować ciasto i dopasować do formy (okrągła 22-24cm lub 24x24 kwadratowa), nakłuwamy ciasto widelcem. Docinamy papier do pieczenia i wykładamy na ciasto, obciążamy grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C na ok 20 min. Wyjmujemy groch i papier i pieczemy kolejne 5-10 min do zarumienienia.
Krem waniliowy:
- 3 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 budynie waniliowe
Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Wrzucamy 2 budynie i gotujemy na wolnym ogniu, gdy zacznie budyń gęstnieć dokładamy 2 żółtka, mieszamy energicznie by się nie zrobiła jajecznica, Gdy zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia, przykrywamy kontaktowo wierzch budyniu folia.
Ganache czekoladowy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady przynajmniej 50%
- 3/4 śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru
Podgrzewamy śmietanę z cukrem i zalewamy połamaną czekoladę. Ma się rozpuścić i ostygnąć. Gdy już będzie masa zimna ubijamy do gęstości.
Na zimny spód najpierw wylewamy zimny budyń i na to mus czekoladowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz