22 października 2024

Ciasto Eclair

 


Ciasto Eclair

Składniki na tartę:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 średnie jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Zagniatamy ciasto ( jeśli za mało mąki to dokładamy), wkładamy owinięte w folię do lodówki na 2h. Rozwałkować ciasto i dopasować do formy (okrągła 22-24cm lub 24x24 kwadratowa), nakłuwamy ciasto widelcem. Docinamy papier do pieczenia i wykładamy na ciasto, obciążamy grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C na ok 20 min. Wyjmujemy groch i papier i pieczemy kolejne 5-10 min do zarumienienia.

Krem waniliowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe

Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Wrzucamy 2 budynie i gotujemy na wolnym ogniu, gdy zacznie budyń gęstnieć dokładamy 2 żółtka, mieszamy energicznie by się nie zrobiła jajecznica, Gdy zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia, przykrywamy kontaktowo wierzch budyniu folia.

Ganache czekoladowy

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady przynajmniej 50%
  • 3/4 śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru

Podgrzewamy śmietanę z cukrem i zalewamy połamaną czekoladę. Ma się rozpuścić i ostygnąć. Gdy już będzie masa zimna ubijamy do gęstości.

Na zimny spód najpierw wylewamy zimny budyń i na to mus czekoladowy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz