22 października 2024

Pieczone salami nadziewane pastą z oliwek i pomidorów suszonych.






Składniki:

  • kilka plastrów salami dobrego gatunku
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • 1 serek śmietanowy Almette ( lub innej marki|)
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz do smaku

Salami układamy w foremkach do kruchych babeczek, obciążamy grochem by się dopasowały kształtem i trochę wytopiły. Pieczemy je w 190 stopniach C ok 10 min. Po wyjęciu z pieca maja być chrupiące i mieć kształt foremki. Serem kremowy mieszamy z oliwkami i suszonymi pomidorami, wyciskamy ząbki czosnku i doprawiamy, całość blendujemy. Każdy pucharek salami wypełniamy pastą i ozdabiamy kiełkami z rzodkiewki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz