1 grudnia 2024

Piernik złocisty z masą z kasztanów jadalnych i konfiturą żurawinową

Składniki na piernik:

  • 60 dag maki pszennej
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 18 dag cukru pudru
  • łyżka sody
  • jajko
  • żółtko
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Margarynę siekamy dodajemy mąkę jajka, sodę miód, mleko i przyprawy korzenne. Całość zagniatamy i dzielimy na 2 połowy. Blaszkę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy połowa ciasta. Pieczemy do złotego koloru w nagrzanym piekarniku ok 15 min w temp 170stoni. Później z drugą połową tak samy. Studzimy.

Masa z jadalnych kasztanów

  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany 36%
  • 250g pulpy kasztanowej lub 300g świeżych kasztanów jadalnych
  • łyżka likieru czekoladowego lub pistacjowego
  • opcjonalnie łyżka pasty pistacjowej

Polewa kakaowa

  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 4-5 łyżek kakao

Do masy wykorzystujemy gotową pulpę z kasztanów lub kasztany gotowanych.

Kasztany nacinamy na wierzchołku i kotujemy ok 15 min. Odcedzamy wodę, dolewamy 50 ml mleka i wsypujemy 2 łyżeczki cukru. Gotujemy razem 15 min. Odcedzamy mleko i obieramy kasztany dobrze wydłubujemy miąższ. Resztę mleka zagotowujemy, a żółtko łączymy z mąką i powoli hartujemy gorącym mlekiem. Czekoladę łamiemy na kostki i zalewamy gorącą masą mleczno-jajeczną. Rozpuszczamy czekoladę i mieszamy by nie było grudek. Pulpę kasztanową blendujemy na gładko, dodajemy czekoladę rozpuszczoną i studzimy. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i łączymy z jeszcze ciepłą masą czekoladową, dodajemy też likier. Na tym etapie można dodać również pasty pistacjowej, by wzmocnić smak orzechowy- nie jest to jednak konieczne. Studzimy w lodówce do zgęstnienia. Pierwszy blat piernika pokrywamy konfiturą żurawinową ( można też inną kwaskową), wykładamy cały krem i przykrywamy drugim blatem. W garnuszku rozpuszczamy składniki na polewę i wylewamy na wierzch ciasta. Można też przyozdobić ubitą śmietaną.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz