Składniki na piernik:
- 60 dag maki pszennej
- 20 dag margaryny lub masła
- 18 dag cukru pudru
- łyżka sody
- jajko
- żółtko
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Margarynę siekamy dodajemy mąkę jajka, sodę miód, mleko i przyprawy korzenne. Całość zagniatamy i dzielimy na 2 połowy. Blaszkę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy połowa ciasta. Pieczemy do złotego koloru w nagrzanym piekarniku ok 15 min w temp 170stoni. Później z drugą połową tak samy. Studzimy.
Masa z jadalnych kasztanów
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 100g czekolady gorzkiej
- 100ml śmietany 36%
- 250g pulpy kasztanowej lub 300g świeżych kasztanów jadalnych
- łyżka likieru czekoladowego lub pistacjowego
- opcjonalnie łyżka pasty pistacjowej
Polewa kakaowa
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 4-5 łyżek kakao
Do masy wykorzystujemy gotową pulpę z kasztanów lub kasztany gotowanych.
Kasztany nacinamy na wierzchołku i kotujemy ok 15 min. Odcedzamy wodę, dolewamy 50 ml mleka i wsypujemy 2 łyżeczki cukru. Gotujemy razem 15 min. Odcedzamy mleko i obieramy kasztany dobrze wydłubujemy miąższ. Resztę mleka zagotowujemy, a żółtko łączymy z mąką i powoli hartujemy gorącym mlekiem. Czekoladę łamiemy na kostki i zalewamy gorącą masą mleczno-jajeczną. Rozpuszczamy czekoladę i mieszamy by nie było grudek. Pulpę kasztanową blendujemy na gładko, dodajemy czekoladę rozpuszczoną i studzimy. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i łączymy z jeszcze ciepłą masą czekoladową, dodajemy też likier. Na tym etapie można dodać również pasty pistacjowej, by wzmocnić smak orzechowy- nie jest to jednak konieczne. Studzimy w lodówce do zgęstnienia. Pierwszy blat piernika pokrywamy konfiturą żurawinową ( można też inną kwaskową), wykładamy cały krem i przykrywamy drugim blatem. W garnuszku rozpuszczamy składniki na polewę i wylewamy na wierzch ciasta. Można też przyozdobić ubitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz