1 grudnia 2024

Śledzie łososiowe, śledzie czerwone

Składniki:

  • ok 5 filetów matiasa w oleju
  • pół szklanki koncentratu barszczu
  • pół szklanki wody przegotowanej
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju +2 łyżki
  • pieprz czarny

Matiasy odcedzamy z oleju, kroimy na kawałki ( 1 na 3), zalewamy koncentratem i wodą i zostawiamy na noc by się moczyły. Na drugi dzień wyjmujemy z barszczu śledzie. Cebule i czosnek drobno kroimy o obsmażamy na 1 łyżce oleju do miękkości. Śledzie mieszamy z ostudzoną cebulką i czosnkiem, 2 łyżkami oleju oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami. Śledzie są słone, więc nie trzeba już solić. Zamiast koncentratu można użyć barszczu świeżego- koncentrat jednak nadaje fajnej kwasowości.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz