Składniki:
- ok 5 filetów matiasa w oleju
- pół szklanki koncentratu barszczu
- pół szklanki wody przegotowanej
- 2 średnie cebule czerwone
- 2-3 ogórki konserwowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju +2 łyżki
- pieprz czarny
Matiasy odcedzamy z oleju, kroimy na kawałki ( 1 na 3), zalewamy koncentratem i wodą i zostawiamy na noc by się moczyły. Na drugi dzień wyjmujemy z barszczu śledzie. Cebule i czosnek drobno kroimy o obsmażamy na 1 łyżce oleju do miękkości. Śledzie mieszamy z ostudzoną cebulką i czosnkiem, 2 łyżkami oleju oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami. Śledzie są słone, więc nie trzeba już solić. Zamiast koncentratu można użyć barszczu świeżego- koncentrat jednak nadaje fajnej kwasowości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz