Sałatka pieczarkowa
Składniki:
- 250g pieczarek świeżych
- 3 jajka na twardo
- 2 średnie cebule czerwone
- 2-3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- pól cytryny
- sól, pieprz
- suszona nać pietruszki
- opcjonalnie: łyżka kaparów, szczypiorek drobno pokrojony
Pieczarki świeże i białe opłukujemy pod wodą. Kroimy każdą na 4, wrzucamy do wody i zagotujemy ciągle mieszając. Powinny delikatnie zmienić kolor na różowy – wtedy już wiemy, że są dobre. Wyjmujemy z wody, dobrze odsączamy, skrapiamy dokładnie sokiem z połowy cytryny, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy też ugotowane jajka na twardo, cebulę czerwoną, ogórki. Wszystko mieszamy z majonezem i doprawiamy. Ja dodaje jeszcze kapary.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz