1 grudnia 2024

Sałatka pieczarkowa bezmięsna


Sałatka pieczarkowa

Składniki:

  • 250g pieczarek świeżych
  • 3 jajka na twardo
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • pól cytryny
  • sól, pieprz
  • suszona nać pietruszki
  • opcjonalnie: łyżka kaparów, szczypiorek drobno pokrojony

Pieczarki świeże i białe opłukujemy pod wodą. Kroimy każdą na 4, wrzucamy do wody i zagotujemy ciągle mieszając. Powinny delikatnie zmienić kolor na różowy – wtedy już wiemy, że są dobre. Wyjmujemy z wody, dobrze odsączamy, skrapiamy dokładnie sokiem z połowy cytryny, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy też ugotowane jajka na twardo, cebulę czerwoną, ogórki. Wszystko mieszamy z majonezem i doprawiamy. Ja dodaje jeszcze kapary.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz