1 grudnia 2024

Wellington z łososia ze szpinakiem i pieczarkami

 

Wellington z łososia ze szpinakiem i pieczarkami

Doskonałe danie na wytworny obiad lub uroczystą kolacje. Można wykonać je jak klasycznego welingtona w postaci dużej rolady. Jednak w formie porcjowanej jet wygodniejsze i łosoś otulony jest ciastem z każdej strony. Łosoś wychodzi soczysty, a dodatki dopełniają delikatny smak ryby.

Składniki

  • płat surowego łososia ( duży)
  • 250g szpinaku baby
  • 250g jędrnych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • szczypta tymianku

Pieczarki kroimy cienko w plasterki, cebulę drobno w kosteczkę, całość podsmażamy na łyżce masła do miękkości. Odcedzamy porządnie nadmiar wody, doprawiamy solą , pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do wystudzenia. Szpinak blanszujemy z łyżka masła ok 5 min. Dodajemy ząbek czosnku i przyprawy. Odcedzamy i studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na 4 prostokąty, łososia dzielimy na 8 kawałków. Na prostokąt ciasta nakłada porcje pieczarek, na to kawałek surowego łososia- solimy i pieprzymy rybę. Na rybę nakładamy szpinak zawijamy  w kulkę i zawinięciem kładziemy na blaszkę do pieczenia. Każdą kulkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 20-25 min w temp 200 stopni C. Można podawać samodzielnie lub z gładkim puree.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz