Wellington z łososia ze szpinakiem i pieczarkami
Doskonałe danie na wytworny obiad lub uroczystą kolacje. Można wykonać je jak klasycznego welingtona w postaci dużej rolady. Jednak w formie porcjowanej jet wygodniejsze i łosoś otulony jest ciastem z każdej strony. Łosoś wychodzi soczysty, a dodatki dopełniają delikatny smak ryby.
Składniki
- płat surowego łososia ( duży)
- 250g szpinaku baby
- 250g jędrnych pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- szczypta tymianku
Pieczarki kroimy cienko w plasterki, cebulę drobno w kosteczkę, całość podsmażamy na łyżce masła do miękkości. Odcedzamy porządnie nadmiar wody, doprawiamy solą , pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do wystudzenia. Szpinak blanszujemy z łyżka masła ok 5 min. Dodajemy ząbek czosnku i przyprawy. Odcedzamy i studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na 4 prostokąty, łososia dzielimy na 8 kawałków. Na prostokąt ciasta nakłada porcje pieczarek, na to kawałek surowego łososia- solimy i pieprzymy rybę. Na rybę nakładamy szpinak zawijamy w kulkę i zawinięciem kładziemy na blaszkę do pieczenia. Każdą kulkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 20-25 min w temp 200 stopni C. Można podawać samodzielnie lub z gładkim puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz