Karkówka pieczona na soli
Składniki:
1,5 kg karkówki
1 kg soli
słoiczek musztardy francuskiej ( z całymi ziarnkami gorczycy)
2 ząbki czosnku i łyżka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Na blachę wysypujemy sól -ma ona przykryć dno ,wysokość powyżej centymetra. Jeśli kawałek mięsa jest mniejszy dodajemy mniej soli.
Na soli układamy w całości związaną ciasno karkówkę.Musztardę mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz papryką, powstałą maź kładziemy na gorę karkówki- tak jak na zdjęciu.
Pieczemy ok 1,5- 2 h w 200 stopniach, łatwo poznać że to już, ponieważ gorczyca ładnie powinna być przyrumieniona, a sól na której leży karczek powinna być skamieniała. Karczek doskonale smakuje na zimno do chleba ,ale również na ciepło w sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz