6 stycznia 2013

Karkówka pieczona



 Karkówka pieczona na soli


Składniki: 

1,5 kg karkówki 
1 kg soli 
słoiczek musztardy francuskiej ( z całymi ziarnkami gorczycy)
2 ząbki czosnku i łyżka papryki słodkiej

Przygotowanie:

Na blachę wysypujemy sól -ma ona przykryć dno ,wysokość powyżej centymetra. Jeśli kawałek mięsa jest mniejszy dodajemy mniej soli. 

Na soli układamy w całości związaną ciasno  karkówkę.Musztardę mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz papryką, powstałą maź kładziemy na gorę karkówki- tak jak na zdjęciu.
Pieczemy ok 1,5- 2 h w 200 stopniach, łatwo poznać że to już, ponieważ gorczyca ładnie powinna być przyrumieniona, a sól na której leży karczek powinna być skamieniała. Karczek doskonale smakuje na zimno do chleba ,ale również na ciepło w sosie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz