6 stycznia 2013

Golonko pieczone w piwie i miodzie

Kawał mięcha na talerzu ;)
Składniki:



Golonko tylnie wysportowane najlepsze to takie ok 1,2 kg ( nie jest zbyt tłuste)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1 łyżka wegety
1 łyżeczka pieprzu
6 ząbków czosnku
1 łyżka soli
1 puszka piwa
łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki miodu

Golonko myjemy w zimnej wodzie, wstawiamy do wysokiego naczynia, zalewamy całą puszką piwa,  wodą uzupełniamy wlewamy do poziomu centymetr powyżej golonka.  Dodajemy warzywa,czosnek,  ziele, pieprz, liścia  Natomiast wegete i sól dajemy  gdy golonko się zagotuje. Całość gotujemy ok 2 h godzin ma małym ogniu pod przykryciem.Golonko jest dobre gdy mięso odchodzi od kości.
Po wyjęciu z wody nacinamy skórkę w kratkę, smarujemy papryka słodką i miodem.Układamy golonko w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.Pieczemy ok 45 min w temp 200 stopni.Ważne by wyłączyć opcje pieczenia z góry ponieważ miód szybko sie karmelizuje i podczas pieczenia może skórka się nam spalić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz