Kawał mięcha na talerzu ;)
Składniki:
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1 łyżka wegety
1 łyżeczka pieprzu
6 ząbków czosnku
1 łyżka soli
1 puszka piwa
łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki miodu
Golonko myjemy w
zimnej wodzie, wstawiamy do wysokiego naczynia, zalewamy całą puszką piwa, wodą uzupełniamy wlewamy do poziomu centymetr
powyżej golonka. Dodajemy warzywa,czosnek, ziele, pieprz,
liścia Natomiast wegete i sól dajemy gdy golonko się zagotuje. Całość
gotujemy ok 2 h godzin ma małym ogniu pod przykryciem.Golonko jest
dobre gdy mięso odchodzi od kości.
Po wyjęciu z wody nacinamy skórkę w kratkę, smarujemy papryka słodką i miodem.Układamy golonko w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.Pieczemy ok 45 min w temp 200 stopni.Ważne by wyłączyć opcje pieczenia z góry ponieważ miód szybko sie karmelizuje i podczas pieczenia może skórka się nam spalić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz