7 listopada 2018

Ciasto z brokułami

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • ok 12 dag masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka proszku do pieczenia szczypta soli
  • szczypta soli
    Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 1h.  Tortownice ok 24 cm lub blaszkę do tart oprószamy bułką tarta i wyklejamy spód 1/2 ciasta  ( pamiętamy o brzegach tortownicy).

Farsz z brokułów:
  • 2 średnie brokułyłyżka mąki zieniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • duże jajo
  • gałka muszkatołowa
  •  sól
  • pieprz
    Brokuły wrzucamy do gorącej osolonej wody i lekko blanszujemy ( mają być al dente), drobno je siekamy po wystudzeniu. Mąkę ziemniaczana rozrabiamy w mleku, dajemy rozbełtane żółtko, przeciśnięty czosnek, ubite na sztywno białko. mieszaninę  wlewamy na brokuły, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na kruchym surowym spodzie rozkładamy równomiernie masę brokułową. Z pozostałego ciast robimy kratkę na wierzchu i przesmarowujemy mlekiem. Ciasto pieczemy w temp 180 stopni C ok.35 min. Piekarnik powinien być rozgrzany przed włożeniem ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz