Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- ok 12 dag masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka proszku do pieczenia szczypta soli
- szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 1h. Tortownice ok 24 cm lub blaszkę do tart oprószamy bułką tarta i wyklejamy spód 1/2 ciasta ( pamiętamy o brzegach tortownicy).
Farsz z brokułów:
- 2 średnie brokułyłyżka mąki zieniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- duże jajo
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Brokuły wrzucamy do gorącej osolonej wody i lekko blanszujemy ( mają być al dente), drobno je siekamy po wystudzeniu. Mąkę ziemniaczana rozrabiamy w mleku, dajemy rozbełtane żółtko, przeciśnięty czosnek, ubite na sztywno białko. mieszaninę wlewamy na brokuły, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na kruchym surowym spodzie rozkładamy równomiernie masę brokułową. Z pozostałego ciast robimy kratkę na wierzchu i przesmarowujemy mlekiem. Ciasto pieczemy w temp 180 stopni C ok.35 min. Piekarnik powinien być rozgrzany przed włożeniem ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz