3 marca 2023

Kofta z mięsa wołowego

 

Składniki:
  • 400g mielonej wołowiny
  • mała cebula 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • rozmaryn, kminek. oregano, 
  • 1 łyżka sumaka
Mięso mieszamy ze startą cebula na drobnych oczkach i z przyprawami. Dobrze wyrabiamy ręcznie. Patyczki do szaszłyków oblepiamy mięsem, ma bardzo nie wystawać, bo będzie odpadać ( tworzymy kształt parówki na patyku).Wkładamy do lodóki na przynajmniej 1h, by mięso związało. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu z każdej strony. Podajemy w tortilli, picie, lub samodzielnie. W moim wypadku kofta jest w małych tortillach z pomidorem, czerwoną cebulą, jogurtem naturalnym i czosnkiem niedźwiedzim.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz