Składniki na 2 osoby
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu
- garść czerwonego pieprzu
- łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka pasty paprykowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Mięso wyciągamy1h przed smażeniem Polędwiczkę kroimy na kawałki ok 4-5 cm. Solą i pieprzem oprószamy kawałki polędwiczki.
Obsmażamy na gorącym oleju z jednej i drugiel strony, każdą góra 3 min.
Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oleju. Wlewamy bulion, przyprawy, pieprz czerwony, masło i pastę paprykową. Redukujemy. Można sos przecedzić by był klarowny. Do sosu dodajemy polędwiczki i dusimy z dwóch stron chwilę. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz