27 lutego 2023

Polędwiczki wieprzowe w sosie z czerwonym pieprzem

 

Składniki na 2 osoby

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • garść czerwonego pieprzu
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Mięso wyciągamy1h przed smażeniem Polędwiczkę kroimy na kawałki ok 4-5 cm. Solą i pieprzem oprószamy kawałki polędwiczki.

Obsmażamy na gorącym oleju z jednej i drugiel strony, każdą góra 3 min.

Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oleju. Wlewamy bulion, przyprawy, pieprz czerwony, masło i pastę paprykową. Redukujemy. Można sos przecedzić by był klarowny. Do sosu dodajemy polędwiczki i dusimy z dwóch stron chwilę. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz