- 20g suszonych moreli
- 200g owsianki
- 2 łyżki miodu
- 100g wiórek kokosowych
- 100g oleju kokosowego
- garść pestek dyni
- garść orzechów laskowych
- 100g ciemnej czekolady
Morele (kilka moreli odkładamy do dekoracji) i owsiankę zalewamy gorącą wodą na 5-7 min do zmięknięcia. Odcedzamy i wrzucamy do miksera, dodajemy płynny olej kokosowy, miód i blendujemy na gładka masę. Masę wykładamy do miski, dorzucamy pestki dyni i rozdrobnione orzechy laskowe ( można zastąpić orzechami nerkowca). Wszystko ze sobą łączymy. Masę wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, równamy, a na wierzch układamy kilka moreli w całości.. Wkładamy do lodówki na ok 2 h. Po tym czasie masę dzielimy na mniejsze batoniki. W rondelku rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdy batonik zanurzamy w czekoladzie, mocząc tylko spód. Gotowe batoniki przechowujemy w lodówce nawet do tygodniu czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz