7 kwietnia 2023

Sałatka śledziowa z fasolą

 



Składniki:

  • śledź typu matjas w oleju ok 3-4 płaty
  • 2 ogórki konserwowe
  • puszka fasoli białej
  • 3 jajka
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • garść czarnych oliwek
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • szczypta majeranku
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Śledzie odcedzamy z oleju, cebulę drobniutko kroimy w kostkę, fasolę odcedzamy, jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jajka równie drobno kroimy, a oliwki na pół. Wszystko mieszamy ze sobą i przyprawiamy. Sałaka smakuje najlepiej jak się przegryzie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz