Kruszonka cioci Marysi
Składniki:
2 szklanki mąki
8 dużych jaj
1 opakowanie masła
1 łyżki proszku do pieczenia
40 dag cukru pudru
bakalie (rodzynki orzechy włoskie lub pekan)
2 łyżki kakao
Masło , mąkę, żółtka i proszek mączymy i wyrabiamy. Dzielimy na 3 części ( jedna trochę mniejsza), do mniejszej dodajemy kakao, wszystkie 3 kulki wkładamy do lodówki na ok 1h.
Białka ubijamy na sztywne szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodajemy partiami cukier puder. Białka mają być lśniąc i śnieżnobiałe. Rodzynki moczymy na 10 min w gorącej wodzie, orzechy drobno siekamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce z grubymi oczkami pierwszą białą kulkę, rozkładamy równomiernie. Na to rzucamy z 2 garści rodzynek i 2 garści orzechów, rozkładamy równo. Wylewamy na bakalie połowę białka, przykrywamy startym ciastem kakaowym, na nie rzucamy koleją porcję bakalii. Kolejno reszta ubitego białka i na samą górę ostatnia jasna kulka również starta. Pieczemy w temp ok 185 stopni C przez ok 40-45 min. Po wystudzeniu oprószamy wierzch cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz