4 kwietnia 2023

Ciasto Kruszonka

 

Kruszonka cioci Marysi




Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 8 dużych jaj

  • 1 opakowanie masła

  • 1 łyżki proszku do pieczenia

  • 40 dag cukru pudru

  • bakalie (rodzynki orzechy włoskie lub pekan)

  • 2 łyżki kakao

Masło , mąkę, żółtka i proszek mączymy i wyrabiamy. Dzielimy na 3 części ( jedna trochę mniejsza), do mniejszej dodajemy kakao, wszystkie 3 kulki wkładamy do lodówki na ok 1h.

Białka ubijamy na sztywne szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodajemy partiami cukier puder. Białka mają być lśniąc i śnieżnobiałe. Rodzynki moczymy na 10 min w gorącej wodzie, orzechy drobno siekamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce z grubymi oczkami pierwszą białą kulkę, rozkładamy równomiernie. Na to rzucamy z 2 garści rodzynek i 2 garści orzechów, rozkładamy równo. Wylewamy na bakalie połowę białka, przykrywamy startym ciastem kakaowym, na nie rzucamy koleją porcję bakalii. Kolejno reszta ubitego białka i na samą górę ostatnia jasna kulka również starta. Pieczemy w temp ok 185 stopni C przez ok 40-45 min. Po wystudzeniu oprószamy wierzch cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz