5 kwietnia 2023

Tarta wielkanocna. Tarta z białą kiełbasą i jajkiem

Fajnie sprawdzi się na święta, ale również jako pomysł na posprzątanie lodówki po świętach.


Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła zimnego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wszystkie składni łączymy, zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm.Brzegi na równo ścinamy nożem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasole. Pieczemy ok 15min w temp 180 stopni ( ma się ciasto lekko zarumienić). Wyciągamy ciasto z piekarnika i wyjmujemy groch.

Masa:

  • mały kubek śmietany 18%
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki żurku w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2-3 jajka ugotowane
  • 2-3 kiełbaski białe parzone
  • do ozdoby rzeżucha

Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Do tego ląduje zupka żurkowa, która masę zagęścić oraz przyprawy. Masę wylewamy na przypieczony spód, a wierzch zdobimy plastrami kiełbasy i plastrami ugotowanego jajka. Pieczemy kolejne 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu i ostygnięciu tarty posypujemy całość rzeżuchą.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz