Fajnie sprawdzi się na święta, ale również jako pomysł na posprzątanie lodówki po świętach.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła zimnego
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wszystkie składni łączymy, zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm.Brzegi na równo ścinamy nożem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasole. Pieczemy ok 15min w temp 180 stopni ( ma się ciasto lekko zarumienić). Wyciągamy ciasto z piekarnika i wyjmujemy groch.
Masa:
- mały kubek śmietany 18%
- 3 duże jajka
- 3 łyżki żurku w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta soli i pieprzu
- 2-3 jajka ugotowane
- 2-3 kiełbaski białe parzone
- do ozdoby rzeżucha
Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Do tego ląduje zupka żurkowa, która masę zagęścić oraz przyprawy. Masę wylewamy na przypieczony spód, a wierzch zdobimy plastrami kiełbasy i plastrami ugotowanego jajka. Pieczemy kolejne 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu i ostygnięciu tarty posypujemy całość rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz