Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 250g cukru
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu
- esencja waniliowa
- troszkę skórki z cytryny
- dowolne kolory barwników w proszku
Jaja ucieramy ze solą i cukrem, tak by jajka stały się puszyste i kremowe. Dodajemy do masy jajecznej przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz na koniec majonez. Dzielimy ciasto w moim przypadku na 2 części bo użyłam 2 barwników, można dzielić też na 3, 4 itd. lub zostawić babkę naturalną. Barwnik w proszku jest mocno nasycony kolorem, dlatego dodajemy tylko szczyptę na patyczku do szaszłyków. Foremki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką, jeśli są metalowe, jak są silikonowe to tego nie robimy. Masę wylewamy do 3/4 foremki i pieczemy w 170 stopniach C bez termoobiegu ok 20-25 min do suchego patyka. Z tej porcji powinno wyjść 6 średnich babeczek. Jest to też ilość do zrobienia dużej babki.
Babka utrzymuje długo świeżość, dzięki majonezowi, którego nie czuć absolutnie w wypieku po upieczeniu. Przystrajamy cukrem pudrem lub lukrem ( cukier puder z niedużą ilością wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz