23 listopada 2012

Ciasto cappuccino

Tym ciastem szczególnie zajadają się panowie :)

Składniki:

  2 opakowania okrągłych biszkoptów ( duża blacha)
   200 g masła lub margaryny
   3 żółtka
   1/2 szkl. cukru pudru
   2 szkl.mleka w proszku
   500 g serka homogenizowanego waniliowego
   3 łyżki żelatyny
   7 łyżek cappuccino w proszku
   ok. 50 g gorzkiej czekolady


Cappuccino zalać ok. 3/4 szkl. gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szkl. gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć folią, na spodzie ułożyć biszkopty maczane w kawie cappuccino. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, masło utrzeć i dalej miksować dodając ubite żółtka. Porcjami dodawać serki (masa w tym momencie może się trochę zważyć, ale nie należy się tym przejmować, gdyż po wymieszaniu z mlekiem ponownie będzie jednolita i gładka.), następnie dodać mleko w proszku i całość zmiksować. Do masy dodać ostygniętą żelatynę i szybko zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać i na wierzch ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Czekoladę rozpuścić na parze i ozdobić ciasto. Całość wstawić do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz