Tym ciastem szczególnie zajadają się panowie :)
Składniki:
2 opakowania okrągłych biszkoptów ( duża blacha)
200 g masła lub margaryny
3 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
2 szkl.mleka w proszku
500 g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki żelatyny
7 łyżek cappuccino w proszku
ok. 50 g gorzkiej czekolady
Cappuccino zalać ok. 3/4 szkl. gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w ok.
1/2 szkl. gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Foremkę o wymiarach
20 x 24 cm wyłożyć folią, na spodzie ułożyć biszkopty maczane w kawie
cappuccino. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, masło utrzeć i dalej
miksować dodając ubite żółtka. Porcjami dodawać serki (masa w tym
momencie może się trochę zważyć, ale nie należy się tym przejmować, gdyż
po wymieszaniu z mlekiem ponownie będzie jednolita i gładka.),
następnie dodać mleko w proszku i całość zmiksować. Do masy dodać
ostygniętą żelatynę i szybko zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopty,
wyrównać i na wierzch ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów.
Czekoladę rozpuścić na parze i ozdobić ciasto. Całość wstawić do lodówki
do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz