23 listopada 2012

Poduszkowiec

jOBozbp5wPkqMa1crB.jpg Ciasto poduszki

Składniki:

5 jaj
2 niepełne szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
3 łyżki gorzkiego kakao
0,5 szklanki wody

Masa serowa

500 g serka w wiaderku( np. {President}
1 op budyniu waniliowego
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki masy utrzeć ze sobą i przełożyć do rękawa cukierniczego (łyżką też można sobie poradzić).

Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać olej i wodę, utrzeć ponownie. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej.Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Następnie przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę (20X30).Masę serowa wyciskamy z rękawy na ciasto formując kratkę.Po upieczeniu brązowe ciasto napęcznieje i dlatego nazywa się poduszkowiec :D

Piec w temp 180 stopni C przez 30-35 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz