23 listopada 2012

Browni z musem czekoladowym- MOJE ULUBIONE

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym

Ciasto jest pyszne, mega kaloryczne ;) i bardzo ekskluzywne


ciasto:
150g masła,

150 g ciemnej czekolady
5 jaj
1 łyżka kakao
150g cukru

Rozpuścić masło z czekoladą, ostudzić. Wymieszać żółtka (5) z kakao i dodać do wystudzonej czekolady. Mikserem ubić  białka na sztywno i delikatnie połączyć z czekoladą, wymieszać ostrożnie. Ciasto wylewamy na tortownicę o wym 21-23 cm ( ja nie miałam więc zrobiłam w małej formie prostokątnej) pieczemy 20-30 min w temp 180 stopni C.Ciasto początkowo ładnie wyrasta, po wyjęciu z pieca zaczyna opadać tworząc wgłębieni-tak ma być -później w to wgłębienie będzie wlewany mus. na zdjęciu pokazane jak się ciasto zachowuje po upieczeniu.

Mus:
100g masła
100g ciemnej czekolady
3 duże jaja
2 łyżeczki kakao
100g cukru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody.

Rozpuścić masło z czekolada ostudzić.Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady, wymieszać.Dolewamy do czekolady rozpuszczona i ostudzoną żelatynę.Z białek ubić piane i delikatnie połączyć z czekoladą. Masę wylać na środek upieczonego wcześniej ciasta i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Kroimy zwilżonym nożem.Równie dobrze ciasto może posłużyć jako tort:)

Ja na wierzch dodałam esy floresy z polewy czekoladowej.
polewa:

Składniki
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz