Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym
Ciasto jest pyszne, mega kaloryczne i bardzo ekskluzywne
ciasto:
150g masła,
150 g ciemnej czekolady
5 jaj
1 łyżka kakao
150g cukru
Rozpuścić masło z czekoladą, ostudzić. Wymieszać żółtka (5) z kakao i
dodać do wystudzonej czekolady. Mikserem ubić białka na sztywno i
delikatnie połączyć z czekoladą, wymieszać ostrożnie. Ciasto wylewamy na
tortownicę o wym 21-23 cm ( ja nie miałam więc zrobiłam w małej formie
prostokątnej) pieczemy 20-30 min w temp 180 stopni C.Ciasto początkowo
ładnie wyrasta, po wyjęciu z pieca zaczyna opadać tworząc wgłębieni-tak
ma być -później w to wgłębienie będzie wlewany mus. na zdjęciu pokazane jak się ciasto zachowuje po upieczeniu.
Mus:
100g masła
100g ciemnej czekolady
3 duże jaja
2 łyżeczki kakao
100g cukru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody.
Rozpuścić masło z czekolada ostudzić.Zmiksować żółtka z kakao, dodać do
ostudzonej czekolady, wymieszać.Dolewamy do czekolady rozpuszczona i
ostudzoną żelatynę.Z białek ubić piane i delikatnie połączyć z
czekoladą. Masę wylać na środek upieczonego wcześniej ciasta i wstawiamy
do lodówki najlepiej na całą noc.Kroimy zwilżonym nożem.Równie dobrze
ciasto może posłużyć jako tort:)
Ja na wierzch dodałam esy floresy z polewy czekoladowej.
polewa:
Składniki
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz