23 listopada 2012

Pizza idealna


Tę pizze jemy co roku na Mazurach i jest tak smaczna,że musiałam stworzyć wersje domową:)Jeśli ktoś będzie w Mikołajkach lub Mrągowie to warto zajrzeć do Pizzerii Margarita, gdzie tą pizzerie można zjeść.

Ale wracając do przepisu, same dodatki nie wystarczą ważny  też jest spód. Przepisów na idealny spód na ciasto jest na pewno mnóstwo ja mam swój już wypróbowany i mi osobiście takie wydanie najlepiej smakuje.Przepis jest raczej na oko,ale i tak powinno się udać.
Najważniejsze to drożdże-ale tylko instant( wtedy ciasto nie ma takiego drożdżowego posmaku i nie wyrasta tak bardzo( jest raczej kruche, nie lubię grubych spodów). Jeśli chcecie bardziej wyrośnięty spód drożdże muszą być w tedy świeże , wystarczy 5 dag.

składniki:

1 opakowanie drożdży instant
szczypta soli szczypta cukru
szklanka podgrzanego mleka
3 łyżki oliwy
ok pół kilo mąki

Do miski wsypujemy drożdże podlewamy ciepłym mlekiem dodajemy cukier sól i tyle by mąki by powstała kleista papka.Odstawiamy w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu dodajemy kolejna porcje mąki oraz olej i wyrabiamy do momentu ,aż ciasto będzie odchodzić nam od ręki.Rozwałkujemy i kładziemy na blachę posmarowaną delikatnie olejem- ja używam tej kwadratowej blachy z pieca-i robimy dziurki widelcem.
Pieczemy ok 20-25 min w temp 180  ( przynajmniej ja tyle piekę w starej kuchence Ewa i nie wiem dokładnie jak to będzie z termoobiegiem)

Uwieńczenie pizzy :)

sos pomidorowy ( równie dobrze sprawdza się koncentrat pół na pół z ketchupem pikantnym, rozmieszany z olejem i oregano ) lub ketchup na spód
na to wędlina : szynka biała lub szynka prasowana
papryczki pepperoni
czarne oliwki
zielony pieprz w zalewie( oczywiście zalewy nie dajemy)
ser mozzarella do pizzy

Ta pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz