9 września 2022

Kurczak z mango i ryżem


Składniki na 2-3 osoby:

  • 1 łyżka masła
  • 1 pierś podwójna z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • średnia cebula
  • szklanka bulionu
  • 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta płatków chili
  • 1 mała zielona lub czerwona papryka
  • mango duże dojrzałego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Na patelni rozgrzewamy masło, kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle, gdy się mięso zetnie, dokładamy cebuli pokrojonej w kostkę i ząbek czosnku. 

Dusimy do miękkości doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szklanką bulionu lub rosołu, dokładamy miód, sos sojowy,  płatki chili. Mieszamy i redukujemy bulion. 

Dodajemy pokrojone w paseczki paprykę i w kostkę mango. Dusimy do miękkości (mango ma się nie rozpaść, kostka ma być widoczna). Z niewielką ilością wody mieszamy łyżkę mąki kukurydzianej i dolewamy do potrawki. Gdy danie zgęstnieje, wyłączamy i podajemy zaraz po zrobieniu z ryżem Basmati.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz