14 marca 2023

Sałatka wiosenna warstwowa

Sałatka jest lekka i smakuje bardzo świeżo, doskonale sprawdzi sie również na Wielkanoc.


Składniki:
  • ok 150g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ogórek zielony
  • 4-5 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • 5-6 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • trochę oleju
Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki wyjemy jeśli są zamknięte, jeśli otarte  to obieramy. Trzemy na grubych oczkach jarzynowych. Cebulę drobno kroimy i obsmażamy na oleju do miękkości, dorzucamy starte pieczarki i dusimy do wyparowania wody, przyprawiamy również solą i pieprzem. Gdy ostygną wyściełamy nimi dno pojemnika,w którym układać będziemy sałatkę ( o średnicy ok 18-19 cm), smarujemy 2 łyżkami majonezu ( może być wegański). Oddzielamy białka od żółtek. Białka drobno kroimy i wykładamu na wartwe majonezu, solimy i pieprzymy. Kolejna warstwa to pokrojony w drobną kostkę świeży ogórek. Przykrywamy go drobno pokrojonym żółtkiem i rozsmarowujemy ponownie 2-3 łyżki majonezu, solimy i  pieprzymy. Teraz warstwa rzodkiewki startej na tarcei na koniec drobno posiekanego szczypiorku. Sałatka musi się związać w lodówce prynajmniej na 3-4 h. Warto każdą warstę też lekko podociskać, szczególnie ważne jest to, jak robimy sałatkę w ringu.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz