6 września 2022

Rocher. Bomba czekoladowa z miski

 Rocher. Bomba czekoladowa z miski


Składniki:

  • 5 jajek (temp pokojowa)
  • 150g mąki pszennej
  • 30g skrobi
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Blacha duża. Temp 180 Stopni C 15 min

Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy żółtka z esencją i delikatnie łączymy z białkiem. Do jajek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód).

Do nasączania biszkoptu:

  • 120 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 ml wódki lub likieru

Mus czekoladowy:

  • 300ml śmietany 30 %
  • 320g ciemnej czekolady 50 %
  • 225 ml śmietany 36 %
  • orzechy włoskie mogą być nie muszą

Śmietanę 30 % podgrzewamy do pierwszego zabulgotania i zalewamy połamaną czekoladę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową studzimy. Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno i dodajemy do niej masę czekoladową. Łączymy dokładnie i na czas składania biszkoptu wkładamy do lodówki.

Wybieramy miskę metalową, która przymierzona do biszkoptu pasuje i nie wystaje poza dłuższe brzegi biszkopta. Miskę wykładamy całą folią spożywczą. Teraz biszkopt nasączamy. Kroimy biszkopt w paski krótszą stroną. Wykładamy miskę pierwszą warstwą pasków z biszkoptu. Na paski wykładamy mus czekoladowy, można do niego powtykać orzechy. Przykrywamy kolejnymi paskami, druga połowa musu i na wykończenie paski biszkoptu, całość przykrywamy folią i chłodzimy pzrynajmniej 3h.

Na wierzch:

  • 300g czekolady deserowej
  • 200ml śmietanki 30%
  • posikane orzechy na wierzch


Śmietanę 30 % podgrzewamy do pierwszego zabulgotania i zalewamy połamaną czekoladę.

Kopulę po czasie schłodzenia odwracamy na paterę, polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz