Rocher. Bomba czekoladowa z miski
Składniki:
- 5 jajek (temp pokojowa)
- 150g mąki pszennej
- 30g skrobi
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
Blacha duża. Temp 180 Stopni C 15 min
Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy żółtka z esencją i delikatnie łączymy z białkiem. Do jajek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód).
Do nasączania biszkoptu:
- 120 ml wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 ml wódki lub likieru
Mus czekoladowy:
- 300ml śmietany 30 %
- 320g ciemnej czekolady 50 %
- 225 ml śmietany 36 %
- orzechy włoskie mogą być nie muszą
Śmietanę 30 % podgrzewamy do pierwszego zabulgotania i zalewamy połamaną czekoladę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową studzimy. Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno i dodajemy do niej masę czekoladową. Łączymy dokładnie i na czas składania biszkoptu wkładamy do lodówki.
Wybieramy miskę metalową, która przymierzona do biszkoptu pasuje i nie wystaje poza dłuższe brzegi biszkopta. Miskę wykładamy całą folią spożywczą. Teraz biszkopt nasączamy. Kroimy biszkopt w paski krótszą stroną. Wykładamy miskę pierwszą warstwą pasków z biszkoptu. Na paski wykładamy mus czekoladowy, można do niego powtykać orzechy. Przykrywamy kolejnymi paskami, druga połowa musu i na wykończenie paski biszkoptu, całość przykrywamy folią i chłodzimy pzrynajmniej 3h.
Na wierzch:
- 300g czekolady deserowej
- 200ml śmietanki 30%
- posikane orzechy na wierzch
Śmietanę 30 % podgrzewamy do pierwszego zabulgotania i zalewamy połamaną czekoladę.
Kopulę po czasie schłodzenia odwracamy na paterę, polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz