9 września 2022

Drożdżówki ze śliwkami


Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży ( w temp pokojowej) lub 7g suchych drożdży piekarskich
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 50g drobnego cukru
  • 1 jajko w temp pokojowej
  • 50g masła roztopionego
  • 9 dużych śliwek ok. lub podwojona liczba węgierek
  • 3 łyżki cynamonu
  • 4-5 łyżek cukru brązowego

Rozczyn tworzymy z drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek mleka i łyżki mąki. Odstawiamy na 30 min. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość, jeśli tak nie jest, zaczynamy od nowa.

Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Resztę składników suchych przesiewamy do miski do tego wbijamy jajko, rozczyn, mieszamy na koniec płynne masło.

Długo wyrabiamy. Miskę smarujemy oliwą i wkładamy nasze ciasto by sobie odpoczęło ok 1h.

Śliwki, myjemy kroimy na pół i wyciągamy pestki, posypujemy cynamonem i cukrem brązowym. I odstawiamy.

Ciasto dzielimy na ok 8-9 części, kulamy , rozpłaszczamy i wbijamy śliwki skórką do dołu.

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 25g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystko mieszamy ze sobą. Rozkruszamy na drożdżówki i wkładamy do rozgrzanego pieca na 180 stopni C  ok 15 min góra- dół. Po ostudzeniu oprószmy cukrem pudrem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz