Składniki:
- 25 g świeżych drożdży ( w temp pokojowej) lub 7g suchych drożdży piekarskich
- 125 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 50g drobnego cukru
- 1 jajko w temp pokojowej
- 50g masła roztopionego
- 9 dużych śliwek ok. lub podwojona liczba węgierek
- 3 łyżki cynamonu
- 4-5 łyżek cukru brązowego
Rozczyn tworzymy z drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek mleka i łyżki mąki. Odstawiamy na 30 min. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość, jeśli tak nie jest, zaczynamy od nowa.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Resztę składników suchych przesiewamy do miski do tego wbijamy jajko, rozczyn, mieszamy na koniec płynne masło.
Długo wyrabiamy. Miskę smarujemy oliwą i wkładamy nasze ciasto by sobie odpoczęło ok 1h.
Śliwki, myjemy kroimy na pół i wyciągamy pestki, posypujemy cynamonem i cukrem brązowym. I odstawiamy.
Ciasto dzielimy na ok 8-9 części, kulamy , rozpłaszczamy i wbijamy śliwki skórką do dołu.
Kruszonka:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 25g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystko mieszamy ze sobą. Rozkruszamy na drożdżówki i wkładamy do rozgrzanego pieca na 180 stopni C ok 15 min góra- dół. Po ostudzeniu oprószmy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz